OKSTINDAN – med breutsikt fra Rabothytta

Opplev lett tilgjengelig vakkert og vilt terreng, på fottur eller skitur i Nord-Norges høyeste fjellkjede med Norges fineste ubetjente DNT-hytte!

I 1883 utforsket franskmannen Charles Rabot fjellene og breene i Nord-Norge og var en av førstebestigerne på Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten. Omtrent 130 år seinere, fikk han Norges råeste og fineste ubetjente turisthytte oppkalt etter seg, rett ved brekanten i Okstindan. 

Rabot brukte den myteomspunnede samen Klemet Person som kjentmann, og nå har også Klemet fått en hytte oppkalt etter seg, like ved Rabothytta. Tar du turen hit til Rabot og Klemets rike, kan vi love deg en arkitektonisk høyfjellsperle, signert Jarmund/Vigsnæs arkitekter. Hvis været spiller på lag, lover vi deg også panoramautsikt til fjellene på Helgelandskysten. Og det beste av alt, dette er bare ett av fire flotte hytteanlegg i Okstindan hvor Hemnes Turistforening har lagt til rette for at du skal få et hyggelig opphold. 

Mer info og booking, finner du på Turistforeningens egne sider, se link i margen. Her finner du også link til info om aktuelle koronatiltak på hyttene.

Det er mange fine innfallsporter til Okstindan, og det er godt mulig å besøke hyttene på en dagstur. Rabothytta har vanligvis vertskap som selger kaffe og vafler på dagtid i sommersesongen. Kjensvasshytta er nå tilgjengelig for rullestolbrukere, og er den eneste hytta du kan komme til med bil (kun sommersesong). 

Selv om flere har oppdaget Okstindan de siste årene, er det fremdeles store uberørte områder hvor du kan gå i timesvis og kun møte på reinsdyr og sauer. 

Hvis du heller ønsker å se Okstindan på avstand, anbefaler vi en kjøretur over Korgfjellet på gamle E6 istedenfor å kjøre Korgfjelltunnelen. Her kan du nyte utsikt til Okstindan og Svartisen, samt et godt måltid på Korgfjellet Fjellstue (redusert åpningstid og delvis stengt vei i deler av vintersesongen).

Hovedbildet over viser Rabothytta slik de noen gang kan bli forvandlet til isslott om vinteren. Bildet er tatt av Hans Kristian Krogh Hanssen. I linken «Vinter i Okstindan» til høyre kan du se flere bilder av Okstindan kledd i vinterdrakt