Okstindbreen

Kanskje Norges eldste bre…

Okstindbreen er Norges åttende største isbre og dekker et område på cirka 46 km2. Største høyde ligger på cirka 1.580 meter og laveste høyde på cirka 750 meter. Her finner du både blåis og snødekte breflater. Undersøkelser tyder på at én av de to hovedbreene i massivet, Austre Okstindbre, er den eldste breen i Norge, siden den er den eneste som har eksistert kontinuerlig siden siste istid (9.000 år før nåtid).

Rabothytta ligger like inntil brekanten på ca 1200 m.o.h. og er et utmerket utgangspunkt for å besøke breen, både til fots, med truger eller på ski. Franskmannen Charles Rabot har faktisk også fått en av de seks frittliggende breene i massivet oppkalt etter seg.

Skal du på Oksskolten er det vanlig å krysse Austre Okstindbreen etter oppstiginga fra Kjensvasshytta, og her er det ofte blåis og store sprekker. Ligger det mye snø på breen må man være ekstra varsom.

Det er alltid anbefalt å ha med både tau og stegjern når du ferdes på breene våre. Stegjern kan du leie hos Hemnes Turistforening.

Ønsker du gå ha med guide, kan du kontakte Naturlige Helgeland.  Kontaktinfo og nyttig informasjon finner du i linken Planlegg turen i Okstindan. Også Rana Spesialsport tilbyr turer på Okstindbreen.

X