Okstindbreen

Kanskje Norges eldste bre…

Okstindbreen er Norges åttende største isbre og dekker i følge NVEs nyeste kartlegging (2018) et areal på ca 37 km2. Her finner du både blåis og snødekte breflater.

Rabothytta ligger like inntil brekanten på ca 1200 m.o.h. og er et utmerket utgangspunkt for å besøke breen, både til fots, med truger eller på ski. Franskmannen Charles Rabot har faktisk også fått en av de seks frittliggende breene i massivet oppkalt etter seg.

Undersøkelser tyder på at én av de to hovedbreene i massivet, Austre Okstindbre, er den eldste breen i Norge, siden den er den eneste som har eksistert kontinuerlig siden siste istid (9.000 år før nåtid). I følge målinger fra september 2018 er Austre Okstindbreen på sitt høyeste ca. 1782 m.o.h og på sitt laveste ca. 734 m.o.h.  NVE sine bremålinger viser imidlertid at Austre Okstindbre har hatt en tilbakegang på 35 meter i 2022. Med dette har breen de siste 10 årene trekt seg tilbake hele 320 meter.

Skal du på Oksskolten er det vanlig å krysse Austre Okstindbreen etter oppstiginga fra Kjensvasshytta. Her er det ofte blåis og store sprekker, og det kan være vanskelig å finne rett sted for å gå av isen. Det anbefales å bruke guide for å krysse breen, her kan bl.a. Hi North tilby turer.  Det er uansett alltid anbefalt å ha med både tau og stegjern når du ferdes på breene våre. Stegjern kan du leie hos Hemnes Turistforening.

NB: Ligger det mye snø på breen må man være ekstra varsom. Mer nyttig informasjon finner du i linken Planlegg turen i Okstindan.