Oksskolten – Nord-Norges høyeste fjell

Med sine 1916 m.o.h. er Oksskolten Nord-Norges høyeste fjell. Fra toppen har man fantastisk utsikt over de andre toppene i Okstindan, og det er lett å forstå hvorfor området kalles Nord-Norges tak.

Oksskolten ble først besteget i 1883, og de to førstebestigerne æres med en plakett på toppen. En av de to var franskmannen Charles Rabot, og han har fått både en bre og en DNT-hytte oppkalt etter seg i Okstindan.

Skal du bestige toppen, må du være i allminnelig god fjellform og beregne rundt 10 timer tur/retur, selv om selve turen er på bare 7 km en vei. Den merka DNT-løypa starter noen kilometer etter Kjensvasshytta og leder opp til brekanten. Her opphører merkinga. Det anbefales på det sterkeste å ha med stegjern og evnt. tau for å krysse breen, da det ofte er store bresprekker i isen.

Hemnes Turistforening arrangerer hvert år guida tur opp til toppen av Oksskolten i juli, og kan også være behjelpelige med å finne guide utenom dette. Ønsker du en erfaren fjellguide som kan legge tilrette både tur og herremåltid på Kjensvasshytta, og samisk formidling i tillegg hvis det er ønskelig, ja da stiller Rivojen Adventure opp. Sjekk ut Guida Turer i margen til høyre.

X