Oksskolten – Nord-Norges høyeste fjell

Med sine 1916 m.o.h. er Oksskolten Nord-Norges høyeste fjell. Fra toppen har man fantastisk utsikt over de andre toppene i Okstindan, og det er lett å forstå hvorfor området kalles Nord-Norges tak.

Oksskolten ble først besteget i 1883, og de to førstebestigerne æres med en plakett på toppen. En av de to var franskmannen Charles Rabot, og han har fått både en bre og en DNT-hytte oppkalt etter seg i Okstindan.

Skal du bestige toppen, må du være i allminnelig god fjellform og beregne rundt 8 – 10 timer tur/retur, selv om selve turen er på bare 7 km en vei og startpunktet er på rundt 525 m.o.h. Den merka DNT-løypa starter noen kilometer etter Kjensvasshytta og leder opp til brekanten. Her opphører merkinga. Man må ha stegjern og helst også gå i taulag for å krysse breen, da det er store bresprekker i blåisen. Hvis det ligger mye snø oppå isen, er det ekstra viktig med godt utstyr.

Det er også mulig å gå opp på Oksskolten uten å krysse breen. Startpunktet er det samme, men man må ta en relativt stor omvei etter merka DNT-sti for å kommer over breelva Oksfjellelva. Sjekk Hemnes Turistforenings sider hvor det er tegna inn kart.

Hemnes Turistforening arrangerer hvert år guida tur opp til toppen av Oksskolten i juli, og kan også være behjelpelige med å finne guide utenom dette.  Sjekk ut Guida Turer i margen til høyre.