Blodveien ble bygget under andre verdenskrig, da Hitler hadde som mål å bygge vei hele Norge på langs. Så mange som 640 jugoslaviske krigsfanger, unge menn og gutter, døde på Korgfjellet under arbeidet for den tyske okkupasjonsmakten i perioden fra juni 1942 til mai 1944.
Ved Korgfjellet Fjellstue står en minnestein over krigsfangene, og også på hver side av Korgfjellet, på Fagerlimoen og i Osen, er det reist minnestøtter. Her bodde fangene i leire, like grusomme og inhumane som leirene i Polen og Tyskland. Lokalbefolkningen hjalp fangene så godt de kunne, og etter krigen ble det opprettet et vennskapssamband mellom Norge og Jugoslavia. Hemnes fikk Prokuplje som sin vennskapskommune og Vefsn fikk Gornji Milanovac.
Filmen «Blodveien», bygd på manus av Sigurd Evensmo i 1955, er basert på hendelser i Korgfjellet.
I 2017, 75 år etter at de første jugoslaviske fangene kom til de nybygde fangeleirene i Korgen og i Osen, ble det satt opp seks infotavler ved veien over Korgfjellet, der du kan lese mer om denne grusomme delen av vår historie.
Vil du vite mer om andre krigshendelser her hos oss, anbefaler vi å bli kjent med historien om hurtigruteskipet D/S Nordnorge som ble skutt i senk ved Hemnesberget, se link.