Hurtigruta på havets bunn siden 2. verdenskrig

Den 10. mai 1940 ble Hurtigruta D/S Nordnorge skutt i senk ved ei kai på Hemnesberget, og der ligger den den dag i dag.

I 2020 er det 80 år siden Hemnesberget var åsted for dramatiske krigshandlinger under andre verdenskrig. Den dag i dag er det flere spor etter krigen, og tettstedet er en av få «byer» i Norge med gjenreisningsbebyggelse. Her finnes det også flere bunkerser igjen fra andre verdenskrig, og det jobbes med å gjøre en av disse tilgjengelige for publikum.

Like utenfor det som i dag heter Præstengkaia, i sentrum av Hemnesberget, ligger hurtigruteskipet D/S Nordnorge på rundt 100 meters dyp. Der har det ligget uberørt i over 80 år! Historien bak er en viktig del av norsk krigshistorie:

D/S Nordnorge lå til kai i Trondheim for vedlikehold, da det i mai 1940 ble rekvirert av den tyske okkupasjonsmakten. Den 8. mai seilte skipet ut Trondheimsfjorden under tysk flagg med rundt 200 tyske alpejegere og marinesoldater ombord. De norske myndighetene fryktet at disse styrkene skulle utføre et bakholdsangrep på de norske styrkene i Nord-Norge, og underrettet sine allierte om situasjonen.

Den 10. mai var D/S Nordnorge kommet til Hemnesberget og lå til kai i sentrum. Her brøt det ut kamper med britiske styrker som var stasjonert på Hemnesberget.

Tyskerne greide å sette i land mesteparten av soldatene og forsyningene, før skipet etter vel en times lossing ble angrepet av de britiske krigsskipene HMS Calcutta og HMS Zulu. De var sendt i møte med D/S Nordnorge for å senke skipet.

Etter kraftig beskytning av D/S Nordnorge fikk Zulu inn en fulltreffer med en torpedo som delte skipet i to og gjorde at det sank umiddelbart. Skipet hadde tamper i land, og rev med seg deler av kaiet da det sank.

Den allierte styrken på Hemnesberget gjorde hard motstand, og det ble kamp fra hus til hus, og fra gate til gate. Fly bombet og skjøt etter mål på bakken, mitraljøser knitret, handgranater fløy gjennom lufta, og ved midnatt, da de allierte trakk seg tilbake, hadde tyskerne herredømme over hele Hemnesberget.

To sivile, åtte skotske soldater, og et tilsvarende antall østeriske og tyske soldater ble drept, og i tillegg brant 16 bolighus ned denne dagen da krigen kom til Hemnesberget.

Et par dager senere kom allierte krigsskip inn fjorden og la store deler av Hemnesberget i grus ved hjelp av kanonild. Totalt brant 150 hus ned disse skjebnesvangre dagene.

Tyske styrker ble også landsatt på Sund med sjøfly, og i dagene som fulgte rykket tyskerne mot Finneidfjord. På Sund og flere steder på veien mot Finneidfjord var det harde kamper og tap av menneskeliv, og ved midnatt natt til 15. mai trakk de allierte styrkene seg nordover og ut av kommunen.

Det er skrevet flere bøker om krigen i Hemnes, bl.a. Hemnes i Krig av Torstein Finnbakk. Denne kan du lese ved å klikke deg inn på linken til høyre. Her kan du også lese om Blodveien over Korgfjellet.

I boka «Jorunn – om vennskap og krig» fra Sundsholmen Forlag kan du lese Jorunns historie om å vokse opp på Lapphella under krigen.

I 2020 skulle det vært en stor markering av disse hendelsene, 80 år etter, men dette kunne ikke gjennomføres pga. en ny krig, denne gangen mot korona.
Markeringene er derfor utsatt på ubestemt tid, men vil selvsagt bli annonsert her på siden når den tid kommer.

X