Båtbygging gjennom flere århundrer

Båtbyggerhistorien – vår viktigste kulturarv?

Det er sterke tradisjoner innen båtproduksjon i bygdene og dalene våre. Båtklammeren, som brukes til å holde sammen bordene før klinking ved bygging av trebåter, ble derfor valgt som symbol i kommunevåpenet til Hemnes kommune. Båtklammeret er også hovedelementet i ordførerkjedet til Hemnes kommune.

Historisk utvikling

Det hevdes at det siden 1850 er bygd så mange som 300.000 båter i dalene oppunder Okstindan, i områdene langs Røssåga og på Hemnesberget. Gjennom mer enn hundre år var området et nasjonalt sentrum for båtbygging.

Lenge foregikk det meste av byggeaktiviteten på gårdene der det var nok av trevirke, men med tiden skulle Hemnesberget bli det sentrale produksjonsstedet. 1882 er et merkeår. Da kom byggingen av Finneidfjording og Finneidbåt i gang. Båtene hadde slanke, flotte linjer og ble omtalt som det største fremskrittet innen norsk båtbygging på mange tiår. Fra slutten av 1800-tallet ble de brukt i store deler av Nord-Norge.

Dette ble starten på et båtbyggereventyr. Først med mange små produsenter, etter hvert med Præsteng Industrier og Rana Båtfabrikk som de store aktørene. I en lengre fase ble en stor andel fritidsbåter i Norge produsert her. Flere tusen klinkbygde båter ble bygd, inntil en la om til plastbygging. Fra 1981 ble båtene i hovedsak produsert i glassfiberarmert polyester.

Samtidig var Hemnesberget, inkludert Sund, klart ledende innen skøytebygging i Nord-Norge. I perioden 1910-1988 ble det bygget mer enn 2000 skøyter, etterhvert med Rana Skipsbyggeri som den sentrale bedriften.

Å ta vare på fortiden

Heldigvis er det fortsatt de som mestrer kunsten å bygge trebåter, og mange ivrer for å dele kunnskapen med yngre generasjoner. Siste tilskudd her er Sjøaspiranter i Ranfjorden, der barn og unge inviteres til deltagelse, opplevelser og læring om båtbygging og sjøliv.

Interessen for de rike tradisjonene har inspirert til at det for tiden skrives flere bind om båtbyggingshistorien og båtkulturen rundt Ranfjorden. Vi håper at vi etterhvert kan dele noen av disse historiene med dere her på siden.

En historie som vi allerede vet mye om, er historien om vikingeskipkopien Leif Erikson som ble bygd på Øverleirvollen i Leirskarddalen, frakta til Hemnesberget og seilt til New York i 1926. Derfra seilte den videre og står nå trygt i havn i sin egen park i Duluth i USA, «The Leif Erikson Viking Ship Park».

Er du interessert i båtbygging og tradisjonsbåter, anbefaler vi et besøk på Hemnesberget og en tur ut med den nyrestaurerte fiskebåten MK Remi Ketil. Større entusiaster enn dugnadsgjengen i Hemnes Båtbyggerhistoriske Forening skal man lete lenge etter!