Leif Erikson Viking Ship – fra Hemnes til USA i 1926

60 dager i åpen båt over Atlanteren for snart 100 år siden!

I gamle dager ble det bygd mange trebåter på gårdene rundt om i området vårt. En av de aller mest kjente båtene er en kopi av skipet som Leif Erikson (ca 970 – 1020) brukte da han krysset Atlanterhavet og fant Nord Amerika rundt år 1000.

Det 42 fot store skipet ble bygd i båtskøtet på Øverleirvollen i Leirskardalen og frakta til Hemnesberget i april 1926, før det la på tur sørover til Bergen. Den 23. mai la kaptein Gerhard Folgerø og hans mannskap på tre ut på en 60 dagers farefull ferd i åpen båt over Atlanteren. Underveis stoppet de bl.a. på Shetlandsøyene, Færøyene, Island, Grønnland og Newfoundland, før de ankom Boston i august 1926. Dette var den lengste ferden i moderne historie for et skip av denne størrelsen, og beviste at det var mulig for vikingene å krysse Atlanterhavet i sine skip, allerede lenge før Christoffer Columbus.

Ferden endte i Duluth i Minnesota, hvor skipet har fått en egen park oppkalt etter seg, The Leif Erikson Park. Skipet ble tatt ut av parken i 2013 for å bli restaurert, og det jobbes enda med å få det tilstrekkelig i stand til å kunne stille det ut i parken igjen. På linkene til høyre kan du lese mer om denne spennende båten bygd i en av dalene opp mot Okstindan.