Ekte hemnesværinger finner ren nytelse i dette lokale bakverket som hevdes å ha sin opprinnelse helt tilbake til Vikingetida! Kamkaka bakes stort sett bare i Bleikvasslia og i Korgen, men nytes viden om. Vi er ikke lite stolte av at selveste Petter Dass omtaler Kam-Kager i Nordlands Trompet på slutten av 1600-tallet sammen med andre gode saker som «klinede lefser» og gomme*. Vi har til og med kamkaka i ordførerkjedet, som er laget av gullsmed Merete Mattson.
Deigen består i hovedsak av mel, melk, gjær og margarin og formes til små runde emner som blir påført et rutemønster med et spesielt settekjevle. Kamkaka stekes i en vedfyrt steinovn med overvarme, og det er veldig viktig med rett temperatur for å få de karakteristiske boblene. Vil du se hvordan den bakes, kan du klikke på linkene til venstre.
Det er lokale forskjeller når det kommer til ingrediensene og mange har sine «favorittbakere»… Dette er det til og med blitt skrevet en egen sang om, og den kan du høre om du kommer på Klemetspelet.
Om sommeren er ungdom i sving med å bake kamkaker på Sørfjelltunet i Bleikvasslia og på Bygdetunet på Bjerka, og slik viderefører de håndverket og tradisjonen rundt denne lokale stoltheten. Her kan du smake på rykende ferske kamkaker og se hvordan de lages. Hvert år i august arrangerer Bleikvassli Bygdelag Kamkakefestival og selger tusenvis av kamkaker – med lykke i hver boble…
Kamkaka får du også kjøpt hele året hos Coop Extra i Korgen og i flere av kaféene våre, og ellers på det meste av arrangement i Okstindan natur- og kulturpark.
* Fra Nordlands Trompet av Petter Dass:
«Om Morgenen tiilig, der Dagen frembrød, Fremkom den Kiøg-Mester og Giæsterne bød Hin klinede Lefser og Gomme, Kam-Kager og allehaand krusede Brød Og store Træskaaler med Hamborger Miød, Vor Qvinder de gjorde dem tomme«