Historien om Charles Rabot og Klemet Person er så spennende at de har fått hver sin fjellhytte oppkalt etter seg, de har fått sitt eget musikkspel, og Rabots navn pryder en plakett på Nord-Norges høyeste fjell Oksskolten.
Charles Rabot var en god venn av Fridtjof Nansen og delte Nansens eventyrlyst og utforskertrang. Gjennom mange brev mellom de to, som i dag er tilgjengelige for offentligheten, kan vi lese om nye områder de har utforsket og topper de har besteget. Nansen har også skrevet en fin artikkel om Rabot i DNTs årbok i 1929, se link til høyre.
Mens Rabot og Nansen reiste viden rundt i verden og rapporterte til eliten i Oslo og Paris, bodde samen Klemet i lag med familien sin under en steinheller øverst i Leirskardalen ved foten av Okstindan. Klemet både fasinerte og skremte de andre i bygda og det ble sagt at han kunne ganne, men også helbrede med urter og magi.
En dag i 1883 kom Rabot til Leirskardalen og hadde behov for en kjentmann som kunne vise ham rundt i Okstindan. På den tiden var det ikke vanlig å ferdes i høyfjellene, men samen Klemet hadde en stor forkjærlighet for fjellet og kjente området som sin egen baklomme, og slik ble det til at franskmannen Rabot og samen Klemet la ut på topptur i Okstindan sammen.
Den dag i dag står Rabots navn inngravert på en minneplate på toppen av Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten, der han og Klemet samme år som Peder Stordal fra Vefsn, var de første vi kjenner til som besteg de 1916 metrene over havet og skuet ut over Nord-Norges tak.
Rabot har senere omtalt Klemet i fine ordelag og satte tydeligvis stor pris på den kunnskapen Klemet kunne dele med ham om lokale forhold. I en fin artikkel i DNTs årbok i 1935 forteller Rabot om turene sine på Helgeland, den finner du link til i margen til høyre.
Rabot etterlot en mengde bilder fra reisene sine i Norge, og nedenfor kan du se et av veldig få bilder av Klemet, tatt av nettopp Charles Rabot.