Hardt arbeid er gull verdt

Gatelyktene var ofte slukket da gullsmed Merete Mattson stengte butikkdøra bak seg. Men på klare netter lyste månen opp fjorden og veien hennes hjem. Slik ble LUNA- kolleksjonen til.

– Er jeg heldig, ser jeg nordlyset også.
For når hun får ideer, glemmer hun tid og sted og jobber til langt på natt. Slike magiske øyeblikk inspirerer, sier den anerkjente smykkedesigneren fra Hemnes, kjent for en rekke design med tema fra naturen rundt henne. Men noen ganger lar hun andre bestemme tema for designet.

– Da får jeg utfordringer, og må ut av min lille boble på Hemnes. Oppgavene er omfattende og «premien» er ofte delta på ulike utstillinger, forteller hun.

Merete Mattson var en av tolv som fikk delta på Galleri Format i Oslo i 2018. Hun presenterte LUNA-kolleksjonen under Norges Husflidslag landsmøte i Molde samme år, en av ti under Gullsmedlauget i Bergen sitt 400-årsjubileum og en av tjue som stilte i Brand New Copenhagen 2011.

Og i 2015 vant Merete Mattson den internasjonale konkurransen om å lage Dronning Sonjas tiara.

Hardt arbeid i mange år har dermed vært gull verdt for hennes anseelse i bransjen.

– Nå arbeider jeg mest i sølv, men jeg har brukt skjell, edelsteiner, ull og skinn, resirkulert plast fra havbruksnæringa og jeg lager i gull på bestilling. En gang lagde faktisk jeg et smykke av plastposer og fisksnører, ler hun.

Mattson søker det stilrene, men ofte gjemmer hun meningsbærende detaljer fra natur, kultur og lokalhistorie, nesten gjemt i smykkene.

Andre ganger utgjør disse objektene, selve smykket. Som kolleksjonene; KAMKAKE, LUNA (måne), OKSTINDAN, HAVMANNEN, samt BISSIE (/Saiva/Hellig fjell på nordsamisk og norsk).

Ellers er bølger og bevegelse en slags signatur for Merete Mattson.

– Det skjer bare. Det er bølgedaler både i livet og på havet og jeg jobber tross alt rett ved fjorden.