Stor Nila steinen

Et monument over en rørende historie

Midt på høyfjellet, en kald vinternatt for over 100 år siden, la StorNila armen godt rundt LillDokka, og slik ble de funnet da vinter var blitt til sommer… Bildet over viser et utdrag fra det historiske musikkspelet «Klemetspelet», hvor vi møter både StorNila og LillDokka og får høre om de siste dagene de hadde sammen med Klemet og hans familie.

Familie

Stor-Nila (Nils Nilsson Njajta, 1822-1899) og Lill-Docka (Maria Larsdotter, 1822-1899) var reindriftsutøvere i Ran sameby. De hadde en reinflokk som de levde godt av, og livnærte seg dessuten av jakt, fiske og fangst. I Stor-Nilas familie var det personer som brukte den samiske tromma, gievrie, for å påkalle høyere makter

Stor-Nila tok livet av Sven Sjulsson

I 1848 var en del reindriftsutøvere samlet i en leir ved Renberg, straks utenfor Storuman. En krangel mellom Stor-Nila og Sven utviklet seg til en fysisk slåsskamp. I kampens hete slo Stor-Nila Sven Sjulsson med et emne til en ski. Han skadet Sven Sjulsson så stygt at Sven Sjulsson døde etter elleve dager. Stor-Nila ble arrestert og fikk en fengselsstraff på to år

Stor-Nila som noaide. Stor-Nila steinan

Stor-Nila var en noid og brukte familiens gamle offerplasser ved Gimtsjøen og Laisholmen. Det er flere fortellinger som handler om Stor-Nila som noid, noen handler om gode spådommer, andre om dårlige spådommer.

På en av sine tiggerturer i Norge oppsøkte Stor-Nila og Lill-Docka en tremenning av Stor-Nila, Anna Maria Månsdotter (1838-1923). Hun bodde sammen med sin mann Klemet (Clemet Persson 1833-1915) under en liten heller i Leirbotnet øverst i Leirskardalen. I den lille helleren oppholdt det seg dessuten fem barn og to kyr.

I mars 1899 kom Stor-Nila og Lill-Docka til Klemethelleren. Etter noen dager antydet Klemet, på forskjellig vis, at besøket hadde vart lenge nok, så da været letnet litt 10. mars 1899 måtte Stor-Nila og Lill-Docka ta farvel med Klemethelleren. De var begge 76 år gamle. De hadde dårlig med klær og lite mat på fjellturen over Leirbotnet mot Kjensvatnet. Maten bestod av en pose med litt kaffe og litt brød.

Været var ikke det beste. Paret bestemte seg derfor for å søke ly ved noen store steiner, som senere har fått navnet Stor-Nila steinan. Her ventet de på at været skulle bli bedre. Men, til ingen nytte. Begge to omkom ved Stor-Nila steinan. De ble funnet 17. juni 1899. I dag er det satt opp et eget informasjonsskilt ved turstien mellom Leirbotn og Kjennsvatnet, og som viser hvor Stor-Nila steinan ligger.

Stor-Nila og Lill-Dockas begravelse

18. juni 1899 hentet bygdefolket i Leirskardalen Stor-Nila og Lill-Dockas kropper ned fra Stor-Nila steinene. Bygdefolkene var Hans Nilsen, Nils Andersen og Jens Jacobsen alle fra Meland, Gulle Hansen og Peder Jakobsen begge fra Leirskar, Petter Larsen fra Fjelldal og Endre Nilsen fra Finbak. Også Klemet Persson deltok ved transporten.

Stor-Nila og Lill-Docka ble gravlagt ved Korgen nedre kirkegård 20. juni 1899. Det er ingen gravstein som viser hvor de ligger, men det skal være i samme område som Klemtes gravstein fortsatt står.

Gravferden av Stor-Nila og Lill-Docka kostet fattigvesenet i Korgen 166,96 kroner. Beløpet ble tilbakebetalt til Hemnes kommune i 2008. Det var en fjern slektning av Stor-Nila, Arvid Nilsson med familie som betalte tilbake pengene. Arvid Nilsson hadde i mange år blitt hjemsøkt av Stor-Nila som ikke fikk fred før utgiftene til gravferden var tilbakebetalt.