Vallaskola – visste du at…

Hvorfor heter det Vallaskola…?

…fram til Vallaskola åpnet i 1923 måtte ungene i bygda gå på såkalt «Omgangsskole» – dvs. at skolen var på forskjellige gårder i bygda.

…da Vallaskola ble bygd i 1923 var det flere folk på Valla enn på Litjbjerka (dagens Bjerka). På Litjbjerka var det bare noen få gårder, mens Valla hadde mange gårder, samt butikk, posthus, dampskipsekspedisjon og brusfabrikk…

…fra 1923 til 1967 gikk elevene på Vallaskola fra det som i dag er 1. til 7. klasse, og deretter dro de til Korgen. Det var en såkalt fådelt skole med bare tre klasser, og man gikk derfor to år i 1. klasse, tre år i 2. klasse og to år i 3. klasse.

…fra 1967 gikk elevene kun fire år (senere tre år) på Vallaskola før de dro til Korgen.

…det var undervisning på Vallaskola i 53 år. Den 6. september 1976 åpnet den splitter nye Bjerkaskolen, og de 26 elevene fra 1.- 3. klasse ble flyttet over dit.

…Vallaskola ble gitt i gave fra Hemnes kommune til Vallabotn Sanitetsforening i 1976

…Vallaskolas første lærer var Jens Tofte, de to siste var Elin Ravnå og Edith Brauten.

…det var Svend Levius Hetmand Pedersen (også kalt Svend Hagen) og Jakob Benjaminsen, som bygde Vallaskola. Før det lafta de også Baklandsskola (1917). Svend og Jakob er oldefedre til henholdsvis Svein-Ole Hagen og Lars-Einar Trongmo.

…nede på Vallaskola var det to adskilte klasserom og et kjøkken – her sto tranen som alle måtte ta! Toalettene var ute. I andre etasjen var det lærerbolig.

… skolene i gamledager hadde egen vaktmester, en såkalt Pedell.