Umesamisk Ressurssenter

Kreativ formidling av sjelden kultur og språk

Umesamisk ressurssentersenter er lokalisert på Hemnesberget og Langbakken, med vakker utsikt utover fjorden. Her kan du møte den umesamiske kunstneren Jørn Magnus Rivojen som er levende opptatt av å ta vare på den lokale samiske kulturen.

Etter avtale kan du komme hit og oppleve og lære mer om samisk kultur, språk, historie og samfunnsliv. I den store lavvoen i parken kan du nyte roen, lytte til historiefortellinger og lære om samiske spor både i lokale uttrykk og i lokal geografi. Du kan få smake bålkaffe og nyte hjemmelagede lokale og samiske spesialiteter.

Umesamisk språk har en gammel, rik og stolt historie og ble i sin tid brukt i et geografisk belte som strekker seg fra Norskehavet i vest til Bottenhavet i øst, der språket var morsmål for samer fra Umeå til dagens Rana og Hemnes/Okstindan natur- og kulturpark. I dag er språket nesten utdødd og bare en håndfull personer snakker språket flytende.

Jørn er en anerkjent umesamisk multikunstner som lager alt fra installasjoner, moderne uttrykk på samiske former, tradisjonelle ting og sørsamisk ornamentikk. I følge Jørn er Duodji – det å skape noe med hendene – det eneste i en samisk kontekst som er eldre enn reindriften.

Kunsten hans er blant annet gitt i gave fra Sametinget til Kongehuset, og du kan også finne den til salgs på senteret Espaces des Mondes Polaires i Alpene i Frankrike.

Du finner mer informasjon om Jørns kunst og om Umesamisk ressurssenter på facebooksiden «Rivojen Art and Craft».