Matgjemmet i Storskardet

Matgjemmet ligger i Storskardet langs Nordlandsruta mellom Gressvatnet og Umbukta, 1,8 km nord for parkeringen ved Gressvassdammen. Her er det satt opp ei informasjonstavle om kulturminnet. Selve matgjemmet er også merket med skilt i terrenget.

Et matgjemme er ei forrådsgrop. Slike gjemmer er brukt langt tilbake i tid. 

Samene brukte matgjemmer til langt ut på 1900-tallet. Formålet var å oppbevare kjøtt og melk kjølig. Kjøttet ble pakket inn i never, og melka ble tømt på kagger. Deretter ble det lagt i steingropa. 

Mange matgjemmer er gravd ned i bakken med ei steinhelle over. Det finnes for eksempel to slike i Bessedørdalen. Andre matgjemmer er bygd over bakken, de har vegger av stein og ei steinhelle på toppen.

 Matgjemmet i Storskardet ligger til fjells på et høydedrag, der det ble tidlig fritt for snø om våren.  Marit Lifjell bodde mange somre i Lappstua på Finnstumoen. Hun kalte matgjemmet for matkøta. Det ble trolig brukt til oppbevaring av kjøtt. Anton Lifjell som var reineier i området, fortalte at det tidligere lå ei gammel køte nedenfor matgjemmet. Der ble det funnet rester etter planker. På en av disse var det risset inn årstallet 1841. Anton mente køta var i bruk så seint som i 1914.

Kilder:

  • Dag Brygfjell, innspill skilttekst