I gamle dager ble det bygd mange trebåter på gårdene rundt om i området vårt. En av de aller mest kjente båtene er en kopi av skipet som Leif Erikson (ca. 970 til 1020) brukte da han krysset Atlanterhavet og fant Nord Amerika rundt år 1000.
Det 42 fot store skipet ble bygd i båtskøtet på Øverleirvollen i Leirskardalen og frakta til Hemnesberget i april 1926, før det la på tur sørover til Bergen. Den 23. mai la kaptein Gerhard Folgerø og hans mannskap på tre ut på en 60 dagers farefull ferd i åpen båt over Atlanteren. Underveis stoppet de bl.a. på Shetlandsøyene, Færøyene, Island, Grønnland og Newfoundland, før de ankom Boston i august 1926. Dette var den lengste ferden i moderne historie for et skip av denne størrelsen, og beviste at det var mulig for vikingene å krysse Atlanterhavet i sine skip, allerede lenge før Christoffer Columbus.
Ferden endte i Duluth i Minnesota, hvor skipet har fått en egen park oppkalt etter seg, The Leif Erikson Park. Skipet ble tatt ut av parken i 2013 for å bli restaurert, og det jobbes enda med å få det tilstrekkelig i stand til å kunne stille det ut i parken igjen. På linkene til høyre kan du lese mer om denne spennende båten bygd i en av dalene opp mot Okstindan.