KLUBBPLASSEN

Skogstua på Klubbplassen vitner om flittige Marjas historie

I 1863 kom Anna Jonsdatter (1804-1875) fra Sorsele til Korgen, hun var enke etter Anders Paulsen Med seg hadde hun to døtre, Marja og Sara. Marja var født i 1840 i Sorsele og Sara i 1845 «puinn Kleppmannshåjen» i Bleikingan. De første årene bodde de i ei køte i Kløbben. Marja het egentlig Marie Sofie, men ble kalt Marja.

Marja levde livet sitt som ugift. Sara giftet seg i 1885 med Anders Abrahamsen (1850 -1921) fra Hattfjelldal. De fikk da opp et eget hus, og det var slutt på livet i køta. I 1886 fikk de en sønn, Nils Martin, som bare ble tre år gammel. Andre barn fikk de ikke.

Sara og Anders drev kafeen Sarakampen i Korgsjyen, som Sigurd Trongmo har gjengitt i tegningen «Korgpreiksøndag» som bl.a. kan ses i Jubileumsboka Korgen kirke 150 år. Marja delte hus med Sara og Anders på Kløbbplassen, men hun hadde egen fjøs til geitene sine. Det fortelles at Sara stilte ut kua fra Kløbbplassen på dyrskue og fikk førstepremie. Dette kom i avisa og høstet premie og lovord. Anders syntes dårlig om dette, ettersom han så seg sjøl som eier av kua. Det fortelles at han ble arg: «ho Sara ått kje øre i kua».

Den 20. april 1921 brant stua i Kløbben ned, og Anders brant inne mens han lå middagskvile. Sara var død to år tidligere i 1919. Marja skaffet seg levevei i Kløbben. Sara og Anders hadde sitt slåttland på Kløbbplassen, i Grønndalen og Sjurfinnheimen.  

Marja hadde sitt i « Bjynnlia, puinn Kløbbpaillan», hun drev også slått i Gjetarlia og i Eindeslia. Marja døde i 1916, men under Bjynnlihelleren , et gammelt bjørnehi. Her ligger fremdeles heina og ljåen hennes, og det står rester av ei hesje. En stein som kalles Marja- steinen var også lagringsplass for høy.  Marja var en dyktig og anerkjent kommingssmed, noe hun hadde lært av mora, og som kom godt med i kampen for det daglige brød. Sara og Anders var også kjent for å lage både komminger og lappsko av god kvalitet.

Kløbbplassen var husmannsplass under Reinåmoen bnr.1. Etter Anders Abrahamsens død i 1921 var det Nils Reinåmo som onnet der til rundt 1950.  Et par år etterpå brukte Hans Reinåmo plassen til slåttland. Senere ble det plantet skog der.

Geitfjøsen til Marja ble reparert og brukt til skogstue og kvilebu. Plassen hadde 5 mål innmark og ikke mindre enn tre høylaer, Ytterlaæ, Storlaæ og Nerlaæ.

På Klubbplassen står i dag ei informasjonstavle som forteller om historien bak denne plassen under Klubben. Skogstua står der fortsatt mens de andre bygningene er borte.