Buvik Gård – din guide til kulturspor

Jan er lommekjent i kommunen og tar deg gjerne med på oppdagelsestur for å lete etter gjemte kulturspor.

Buvik Gård drives av Jan Gaute Buvik, tidligere lærer i Hemnes og idrettskonsulent i Norges orienteringsforbund. Han er levende opptatt av få fram gjemte kulturskatter og har som pensjonist saumfart utmarka i kommunen, samla, registrert og kartlagt tusen små og store kulturspor.

Han har også laga fire hefter med lokalhistorisk tilsnitt:

  • Gløm aldri (1982-85), om krigsfangeleiren i Korgen
  • Setre og seterdrift i Korgen (1991)
  • Steder, folk og hendelser i Hemnes (første utgave, 2019)
  • Steder, folk og hendelser i Hemnes (andre utgave, 2021)

De to sistnevnte kan fortsatt kjøpes. I løpet av 2025 vil en omfattende oversikt over Kulturspor i Hemnes være klar også digitalt, bestående av oversiktskart, bilder og informasjon.

Forankret i sine vandringer i landskapet, tilbys bortimot 20 tilrettelagte utflukter i sommersesongen. Det kan være kortere turer på 2-3 timer, og opp til heildags vandringer. Variasjonen er stor, så vel i utfluktenes innhold, som de fysiske utfordringene: Fra den nære husmannsplassen – via skogshusvære, fangst og feller, langs elver og vatn hvor det tidligere var tømmerfløting og sagbruk – og opp mot fjellet til mineralskjerp, utslåttmyrer, varder og samiske bosteder.

Med mange jern i ilden, ønsker Jan Gaute at turgruppene bestiller i god tid. Du må være forberedt på opplevelser i vekslende nord-norsk natur med bekledning til værforholdene. På noen turer er det enkel servering, på andre må du ha med matpakke selv.

Se mer informasjon om turene og kontaktinfo på Facebook.

Velkommen skal du være!