I 2020 var det 80 år siden Hemnesberget var åsted for dramatiske krigshandlinger under andre verdenskrig (se egen artikkel). Den dag i dag er det flere spor etter krigen, og tettstedet er et av få i Norge med gjenreisningsbebyggelse. Her finnes det også flere bunkerser igjen fra andre verdenskrig, og det jobbes med å gjøre en av disse tilgjengelige for publikum.
Et par hundre meter utenfor det som i dag heter Præstengkaia, i sentrum av Hemnesberget, ligger hurtigruteskipet D/S Nordnorge på 280 meters dyp. Der har det ligget uberørt i over 80 år, og først i januar 2021 fant man endelig ut hvor i fjorden det ligger. Den 27. april 2021 klarte man ved hjelp av Visit Plura (nå Plura Valley) og Scansub/Seløy Undervannsservice å gå ned med en ROV for å ta bilder av skipet!
Historien bak er en viktig del av norsk krigshistorie:
D/S Nordnorge lå til kai i Trondheim for vedlikehold, da det i mai 1940 ble rekvirert av den tyske okkupasjonsmakten. Den 8. mai seilte skipet ut Trondheimsfjorden under tysk flagg med rundt 200 tyske alpejegere og marinesoldater ombord. De norske myndighetene fryktet at disse styrkene skulle utføre et bakholdsangrep på de norske styrkene i Nord-Norge, og underrettet sine allierte om situasjonen.
Den 10. mai var D/S Nordnorge kommet til Hemnesberget og lå til kai i sentrum. Her brøt det ut kamper med britiske styrker som var stasjonert på Hemnesberget.
Tyskerne greide å sette i land mesteparten av soldatene og forsyningene, før skipet etter vel en times lossing ble angrepet av de britiske krigsskipene HMS Calcutta og HMS Zulu. De var sendt i møte med D/S Nordnorge for å senke skipet.
Etter kraftig beskytning av D/S Nordnorge fikk Zulu inn en fulltreffer med en torpedo som gjorde at skipet sank umiddelbart. Skipet hadde tamper i land, og rev med seg deler av kaiet da det sank.
Den allierte styrken på Hemnesberget gjorde hard motstand, og det ble kamp fra hus til hus, og fra gate til gate. Fly bombet og skjøt etter mål på bakken, mitraljøser knitret, handgranater fløy gjennom lufta, og ved midnatt, da de allierte trakk seg tilbake, hadde tyskerne herredømme over hele Hemnesberget.
To sivile, åtte skotske soldater, og et tilsvarende antall østeriske og tyske soldater ble drept, og i tillegg brant 16 bolighus ned denne dagen da krigen kom til Hemnesberget.
Et par dager senere kom allierte krigsskip inn fjorden og la store deler av Hemnesberget i grus ved hjelp av kanonild. Totalt brant 150 hus ned disse skjebnesvangre dagene.
Tyske styrker ble også landsatt på Sund med sjøfly, og i dagene som fulgte rykket tyskerne mot Finneidfjord. På Sund og flere steder på veien mot Finneidfjord var det harde kamper og tap av menneskeliv, og ved midnatt natt til 15. mai trakk de allierte styrkene seg nordover og ut av kommunen.
Det er skrevet flere bøker om krigen i Hemnes, bl.a. Hemnes i Krig av Torstein Finnbakk. Denne kan du lese ved å klikke deg inn på linken til høyre. Her kan du også lese om Blodveien over Korgfjellet.